maandag 19 december 2016

Turkije vraagt uitlevering 10-jarige Belg



10-jarige scholier verdacht van banden met PKK 


Er lijkt een diplomatieke rel in de maak tussen België en Turkije, nu Ankara de onmiddellijke arrestatie en uitlevering vraagt van de 10-jarige Yassin B., een Belgische scholier met Turkse roots uit het Limburgse Beringen.

De Turkse overheid verdenkt het jongetje ervan verregaande banden te hebben met de Koerdische PKK, dat door het Turkse regime beschouwd wordt als een separatistische en terroristische organisatie. 

Aanleiding van de verdachtmaking is een rapport van Turkse inlichtingendiensten. Hierin staat te lezen dat Yassin B. tijdens de aardrijkskundeles gevraagd werd op een blinde kaart van Turkije hoofdstad Ankara aan te duiden. De jongen vergiste zich echter en duidde een stad aan in het verre oosten van het land, een gebied waar hoofdzakelijk Koerden wonen. “De link met de PKK en terrorisme is duidelijk”, beweert de Turkse overheid. “Dit is een bewuste strategie van de jongen om verdeeldheid te zaaien en sympathie te oogsten voor Koerdische belangen.” 

Een fout tijdens de les aardrijkskunde maakte Yassin B. verdacht.
Sinds de mislukte staatsgreep in juli van dit jaar houden de Turkse veiligheidsdiensten de gebeurtenissen in Beringen nauwlettend in de gaten, nadat voor- en tegenstanders van het huidige regime op straat kwamen. Een woordvoerder van Ankara liet al verstaan dat er in Beringen ‘veel destabiliserende factoren zijn die de Turkse democratie ondermijnen’. Ondermeer Groothandel Gözluman zou geviseerd worden als epicenter van haatpredikerij en recruteringscentrum voor PKK-strijders. 

De Beringse schepen van Economie, Gilbert Lambrechts (sp.a), ontkent echter dat Groothandel Gözluman een dekmantel is van terroristische praktijken. “Het klopt dat de vermelding PKK vaak voorkomt bij het bedrijf in kwestie”, legt Lambrechts uit. “Het betreft hier echter de prijsaanduiding ‘Per Kilo Kebab’, Groothandel Gözluman levert namelijk vlees aan verscheidene regionale snackbars, de link met terrorisme is dus te absurd voor woorden.” 

Het Beringse stadsbestuur is allerminst van plan Yassin B. effectief uit te leveren aan Ankara. “Die jongen gaat morgen gewoon naar school, want hij heeft een toets van verzamelingenleer. Bovendien valt een politieke uitlevering volgens zijn schoolreglement onder de categorie ‘ongewettigde afwezigheden’. Dan heeft-ie naast zijn uitlevering ook nog eens een gratuite strafstudie aan zijn broek. De kerstperiode is daar helemaal niet het geschikte moment voor.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten