vrijdag 23 december 2016

Tomorrowland verandert van naam




Verrassend nieuws vanochtend op de redactie! Uit het niets kreeg onze cultuurredactie een telefoontje van A. Ndzjez, woordvoerder van Tomorrowland (en tevens manager van de Vlaamse Beethoven, Regi Penxten – nvdr). Het wereldberoemde dancefestival blijkt zomaar eventjes een naamsverandering door te voeren. De Oedelemse Courant kreeg de eer om dit nieuws in primeur wereldkundig te maken.

Van onze festivalreporter, Rolf De Grammaticawolf

A. Ndzjez steekt opgewekt en beheerst van wal: “Na opnieuw een topeditie in 2016 zullen veel van onze fans zich afvragen waar ik was met nieuws over volgend jaar. Welnu, achter de schermen zijn we druk aan de slag want 2017 wordt een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van ons festival. Het is namelijk met enige trots dat ik kan aankondigen dat Tomorrowland vanaf volgend jaar onder een andere naam zal plaatsvinden”.

Tomorrowland heet vanaf 2017 TakkeTrance
Volgens de organisatoren van Tomorrowland is de hoofdreden voor de naamswijziging de wil om een sterker samenhorigheidsgevoel te creĆ«ren tussen de Antwerpse festivals. “Bekijk de topfestivals uit de regio even: Graspop, Groezrock, Gladiolen... Allemaal benijdenswaardige festivals met een hoge focus op kwaliteit, die voor hun naamkeuze teruggrijpen naar de natuur. Aan onze programmatie kunnen we helaas weinig veranderen, maar de naamgeving kunnen we in ieder geval al consistent maken!” vervolgt Ndzjez in licht crescendo.

“Na lange brainstormsessies, kan ik nu eindelijk in primeur onze nieuwe naam 'TakkeTrance' boven de doopvont houden! Het is eigenlijk verwonderlijk dat we niet vanaf de start al met deze naam aan de slag gegaan zijn: Allereerst omwille van hogergenoemde naamconformiteit. Verder is het ook een eerbetoon aan de inwoners van Boom, die we langs deze weg willen duidelijk maken dat we voor de gemeente de ondersteunende, spreekwoordelijke “takken” willen zijn. Uiteraard zijn we geen pop- of rockfestival, vandaar de verwijzing naar het Trance genre. Tenslotte is de naam woordkundig ook een voltreffer: het is zowel een lekker bekkende alliteratie als een onomatopee die naar het voortdurende “tak tak tak”-geluid verwijst waarmee het festival jaarlijks duizenden zieltjes van over de hele wereld verovert”, vervolledigt Ndzjez nu extatisch.

Ndzjez benadrukt verder dat met de nieuwe naam ook het ecologische karakter van het festival beter in de verf wordt gezet. Bovendien zou de naamswijziging ook een aantal logistieke en operationele problemen uit de wereld helpen. “De afgelopen jaren kregen we meer en meer te maken met bezoekers met een zondagticket die pas op maandagochtend kwamen opdagen. Zeer begrijpelijk met een naam als Tomorrowland natuurlijk. Het werd ook steeds moeilijker om de toekomstgerichte visie van ons festival te blijven verdedigen, terwijl er heel het weekend non-stop exact dezelfde muziek gespeeld werd.”

Na een korte stilte bekent Ndzjez, ondertussen opnieuw gekalmeerd, dat er toch een kleine imperfectie in het hele plan zit: Tomorrowland 2016 heeft plaatsgevonden met het verkeerde hoofdpodium. 

“Zoals u zich uiteraard kan inbeelden, zijn we niet over 1 nacht ijs gegaan met de nieuwe naamgeving. In volle organisatie van de 2016 editie, was er parallel een denktank aan de slag om de nieuwe naam te verzinnen en de nodige voorbereidingen te treffen voor de omschakeling”, aldus Ndzjez. “Temidden alle drukte is er toen een aanvraag naar onze vaste podiumpartner vertrokken om alvast een ontwerp te maken voor 2017 rond een natuurgericht thema. Groot was dan ook onze verbazing toen we zagen dat voor de editie 2016 niet de verwachte eenhoorn met regenbooglaser in de anus opgebouwd was, maar reeds het podium van TakkeTrance 2017... Op zich hoeft dit uiteraard geen groot probleem te vormen: als we de naam van het festival al veranderen, zal de nood niet zo groot zijn om ook met een nieuw podium te komen. Ten andere zou het mij ten zeerste verbazen moest de doelgroep waar wij op mikken zelf opmerken dat we 2 jaar na elkaar hetzelfde podium gebruiken”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten