woensdag 14 januari 2015

Vlaamse junkies kicken massaal af

Prijsverhoging drugskartels doet verslaafden afhaken



Van onze hoofdredacteur Pol De Schrijver

De Vereniging voor Alcohol- en Drugproblemen (VAD), overkoepelend orgaan voor de Vlaamse drugpreventie, presenteerde vandaag tijdens een persconferentie haar jaarverslag 2014. En er viel goed nieuws te noteren: in 2014 ging het aantal gekende drugverslaafden met niet minder dan 24% achteruit ten opzichte van 2013. Opvallende statistiek wel: het leeuwendeel van de ex-verslaafden (71%) geeft toe afgekickt te zijn om economische redenen, eerder dan gezondheidsredenen.



In het rapport van de VAD staat te lezen dat er in 2014 een sterke prijsstijging was op de internationale drugsmarkt, vooral onder impuls van de Colombiaanse kartels. “Dat de economische crisis in elke sector van de samenleving gevoeld wordt, is geen geheim. Een prijsstijging van dergelijke omvang had echter niemand, noch gebruikers noch preventie-adviseurs zien aankomen,” klinkt het bij de VAD. “Je moet rekenen dat een doorsnee junk op dit moment voor een paar gram heroïne toch al gauw 25% meer betaalt vergeleken met een jaar geleden. We merken gewoon dat heel wat verslaafden het niet meer kunnen betalen. In het kader van preventie en antidrugsbeleid is dat natuurlijk wel een godsgeschenk voor ons.”



Pascal Bollen is intussen clean.
Ex-verslaafde Pascal Bollen bevestigt de conclusies uit het jaarverslag. “Wat de VAD beweert, klopt volledig. Ook ik ben noodgedwongen moeten afkicken uit financiële overwegingen. Vroeger kon je nog een shot heroïne op de kop tikken voor een prikkie. Wie tegenwoordig eens goed wilt Chinezen, moet al een smack geld neerleggen. Voor een betaalbare roes is het momenteel eigenlijk zoeken naar een naald in een hooiberg.”



Hoewel de prijsstijging de belangrijkste oorzaak is van minder gebruikers, vermeldt de VAD in haar rapport ook andere factoren. Druggebruik blijkt lang niet meer zo hip als vroeger, en het mindere imago doet gebruikers afhaken. Pascal Bollen knikkebolt opnieuw instemmend. “Het sociale imago van veel drugs is de laatste tijd erg verslechterd. Ik heb nog bij de VRT gewerkt en daar snoven we destijds elke vrijdag een lijn canvascrack. Maar ook de openbare omroep moet besparen, dus dat pleziertje heeft men daar intussen afgevoerd.”



Rest natuurlijk de vraag hoe de prijsstijging tot stand is kunnen komen? Onze redactie had een exclusief telefonisch gesprek met Escobar Dante, notoir Colombiaans drugsbaron, en die houdt er een onversneden mening op na. “De zware drugsoorlogen en strenge
Moeilijke tijden voor Escobar Dante.
aanpak van de Colombiaanse politie eisten hun tol. Hierdoor begon de hele drugscarrousel te sputteren: doodgeschoten koeriers vervangen; meer smeergeld voor justitie; hogere kosten voor wapens, productie en transport. Een hogere verkoopprijs was dus absoluut noodzakelijk.”


Dante wijst ook met een beschuldigende vinger naar de westerse democratieën. “Ze komen hier met hun gigantische delegaties de sfeer opsnuiven, zogezegd als ‘handelsmissie’. Ze verwachten bovendien dat wij luxe drugsfeestjes voor hen organiseren en we moeten alle stuff gratis, of toch zo goedkoop mogelijk, aanbieden. Daarna keren die hypocriete filhos da puta terug naar hun eigen land om daar te verkondigen hoe slecht drugs wel voor je is. Tja, hoe verwacht je dan dat wij nog een degelijke omzet draaien?”



Voor Escobar Dante en consoorten zijn de vooruitzichten voor 2015 niet veel beter. De VAD verwacht dat indien de huidige trend zich verder zet, dit jaar nog eens 14% van de Vlaamse junkies zal afkicken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten