woensdag 4 november 2020

Amerikaanse Kiescommissie hoopt dat alle stemmen geteld zijn voor Biden en Trump overleden zijn

Spanning en verdeeldheid, dat zijn momenteel de twee kernwoorden terwijl de stemmen geteld worden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het is duidelijk dat het een nek-aan-nek race is.

Het zijn historische verkiezingen. Door de coronacrisis werden miljoenen stemmen per post verstuurd. Nooit eerder werd er zo massaal ‘vanop afstand’ gestemd. Voor de stembureaus betekent dit een hele opgave om de telling te organiseren, de verwachting is dan ook dat de definitieve uitslag veel langer op zich zal laten wachten dan gewoonlijk.

En dat baart de Kiescommissie, het controle-orgaan dat de verkiezingen in goede banen leidt, zorgen. Presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump zijn niet meer van de jongste, en de Kiescommissie hoopt dat een definitieve uitslag binnen is terwijl beide kandidaten nog in leven zijn.

“En dat is verre van een zekerheid”, maakt woordvoerder Paul Ygamie zich zorgen. “Biden is 77, Trump 74. Maar ze lijken allebei wel 95. Dan weet je het wel…”

Biden riep vannacht al op om geen voorbarige conclusies te trekken en te wachten tot alle stemmen wel degelijk geteld zijn. Trump van zijn kant sprak al over fraude en wil naar het hooggerechtshof trekken. “Zelfs een blinde ziet dat er nog heel wat gebakkelei zal zijn over de uitslag, die sowieso al langer op zich zal laten wachten door de vele stemmen per post”, vertelt Ygamie.

Mocht een president vroegtijdig overlijden, dan neemt de vice-president automatisch over. Het Kiesreglement is echter onduidelijk over de procedure wanneer beide kandidaten overlijden nog voor de uitslag officieel aanvaard is.

“We kunnen alleen maar hopen dat alles in kannen in kruiken is terwijl beide kandidaten nog leven, anders hebben we wel een probleem natuurlijk”, aldus Ygamie. “Het Witte Huis staat toch gekend als hét machtscentrum van het vrije, democratische westen. Niet als de geriatrie-afdeling van de politiek.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten