donderdag 5 november 2020

Griep voorlopig enkel toegelaten voor risicopatiënten

Tot minstens eind 2020 mogen enkel risicopatiënten de griep krijgen. Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid vandaag beslist. Het gaat daarbij vooral om 65-plussers, chronisch zieken en het zorgpersoneel.


Brussel – België verwacht in de komende weken een forse opkomst van het griepvirus, dat de populariteitsstrijd zal willen aangaan met het huidige heersende covid-19 virus. Om de impact op de sociale zekerheid en volksgezondheid onder controle te houden, heeft de overheid vandaag beslist dat in eerste instantie enkel risicopatiënten de griep mogen krijgen. De rest van de bevolking zal ten vroegste begin 2021 ziek mogen worden, hoewel die deadline ook nog naar een later tijdstip kan verlegd worden.

“De ziekenhuizen zitten momenteel overvol met covid-19 patiënten, het zorgpersoneel staat onder enorme druk en weet niet waar eerst kijken,” aldus een woordvoerder van het departement Volksgezondheid. “Als we met z’n allen nu ook nog eens de griep gaan krijgen, stort het hele zorgsysteem geheid in elkaar. Dat zou toch getuigen van een verregaand egoïsme onder de bevolking.”

Tot zeker eind 2020 mogen daarom enkel risicopatiënten de griep krijgen. “Die mensen zouden binnenkort wellicht sowieso in het ziekenhuis belanden met het coronavirus. Als ze dan gelijk de griep krijgen, slaan we twee vliegen in een klap en houden we de boel beter onder controle.”

Eind december zal Volksgezondheid de situatie evalueren en beslissen of ook de rest van de bevolking in aanmerking kan komen voor de griep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten