vrijdag 6 november 2020

Nieuwe app op komst: hoest eens in je telefoon en ontdek of je ooit dood gaat

Amerikaanse wetenschappers werken aan een smartphone-app waarmee je snel kan testen of je ooit dood gaat. Het enige dat je moet doen, is even hoesten in je telefoon en de app herkent of je al dan niet ooit zal overlijden.

Als je met zekerheid wil weten of je ooit zal sterven, moet je daar momenteel nog op wachten tot het effectieve einde van je leven. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology, in de VS, zijn echter vergevorderd met de ontwikkeling van een app die simpelweg op basis van je hoest kan zeggen of je ooit zal komen te gaan.

Hoewel de software oorspronkelijk ontwikkeld werd om de ziekte van Alzheimer te herkennen, blijkt die ook wonderwel te kunnen zeggen of iemand ooit dood gaat.

Om de software te trainen, verzamelde het team van MIT-onderzoekers ruim 70.000 opnames van hoestbuien -op commando- die ze lieten insturen door vrijwilligers. Toen de onderzoekers de software loslieten op die duizenden hoesten, bleek die voor 100% van de proefpersonen te kunnen bevestigen dat ze ooit zullen sterven.

“De kracht van de tool ligt in zijn vermogen om op basis van je hoest te kunnen zeggen of je ooit aan je levenseinde zal komen, zelfs als je momenteel niet ziek bent of geen kwaaltjes hebt,” benadrukken de onderzoekers.

Enig nadeel: er waren 16% ‘valse positieven’, proefpersonen die volgens de app nu reeds morsdood zijn, maar eigenlijk nog gewoon springlevend zijn. “Hier zoeken we nog een oplossing voor”, verzekert het onderzoeksteam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten